Programma 2020 is bekend!

We zijn er weer in geslaagd om een aantal zeer gerenommeerde tonpraters uit Brabant vast te leggen. Een leuke en gezellige avond is hiermee verzekerd.   Onderstaande artiesten zullen strijden om de publieksprijs “De Vergulde Lampekap 2020” op zondagavond 9 februari 2020:

Jeroen van Nunen
Jeroen is Tonpraat-verslaafde. Vroeger als klein manneke, zat hij samen met zijn vader, zondagmorgen na de Brabantse kampioenschappen, al te wachten tot de tonpraters op de radio kwamen. Om ze dan daarna op te nemen op een cassette bandje, en dan -tig keer na te luisteren én na te spelen.
 
Later zijn ze diverse tonpraatavonden en -toernooien gaan bezoeken.
In 2004 werd hij benaderd door een vriend met de vraag of hij samen met hem eens mee wilde doen op de plaatselijke tonpraatavonden in het dorp. Er is geen betere manier om samen met een ervaren tonprater voor het eerst het podium op te gaan.
 
Na een paar jaar samen werd het eens tijd om het  alleen te gaan proberen. En als dat dan lukt en hij goede reacties van het publiek krijgt, dan begint de verslaving. Maar als de reacties buiten het dorp dan ook zo goed zijn wordt de verslaving alleen maar erger.

Op onze avond zal hij optreden met de act “Ben van het Circus” .

 
Frans Bevers
Ciske is een traditionele tonprater zoals een tonprater hoort te zijn, eentje van het zuiverste ras, een goed verhaal, veel contact zoeken met het publiek, en nooit kwetsend.
Ciske [van Franciscus] heeft het geluk dat hij overgoten is met de nodige dosis humor, vooral de droge humor is hem op het lijf geschreven, daarbij komt de nodige zelfspot, ook met zijn mimiek kan hij de zaal goed bespelen. Dit blijkt wel uit het feit dat hij op alle grote toernooien meestal de publieksprijs mee naar Oirschot neemt.
Al meer dan 30 jaar staat Ciske in de ton en op het podium, voor zijn verdienste als tonpraoter is hij onderscheiden door de F.E.N. Federatie Europese Narren, hiermee verdiende deze NAR hun lidmaatschap.
Zijn lijfspreuk is dan ook de gouwe ouwe: “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.”

Op onze tonpratersavonden heeft hij al diverse harten gestolen.
Hij treedt deze avond op met “Super Drieka
Super Drieka is zijn laatste buut waarin Ciske als oud SRV-man moet stoppen met venten van hun Drieka, want Drieka wil namelijk een buurtsuper beginnen en Ciske moet daarin gaan helpen. Wat voor fratsen grollen hij daar mee maakt en of hij daar nu gelukkiger van wordt een groot?


Hans Verbaarschot
Tonpraten is voor Hans een vorm van leven. Hij is er altijd mee bezig en altijd probeert hij anders naar bepaalde situaties te kijken. Hij geniet daar intens van.
Zijn ABD (Algemeen Beschaafd Deurnesch) geeft me ontzettend veel ruimte om met taal te spelen. Zijn kracht is: beeldend vertellen. Het zo uitkramen dat je het ziet gebeuren, en vervolgens je te verrassen door er een compleet andere wending aan te geven. Heerlijk is dat!
Hij is dan ook ontzettend trots dat hij verschillende publieksprijzen op andere evenementen heeft gewonnen.
 
Zijn levensmotto luidt:
Als ge oe eige kietelt… vergeet dan nie te lachen.

Hans heeft al meerdere keren tot groot vermaak van het publiek op onze tonpratersavond opgetreden en zal deze keer zijn buut “ik kan niet slapen” voor u brengen.


Jasper van Gerwen
Jasper van Gerwen is een geval apart. Dat is bijna niet “voor te stellen”.
De laatste jaren heeft hij menig zaal mogen bespelen. Iedere keer met veel succes. Zijn acts die hij bij het tonpraten brengt zijn voor mensen heel herkenbaar. Daardoor wordt het vermakelijk om naar te luisteren. Het spel en de timing zijn ijzersterk en menig zaal valt voor hetgeen Jasper brengt.
Jasper van Gerwen is al vele jaren actief als tonprater en ook bij “De Vergulde Lampekap” is hij al een aantal keren aanwezig geweest.
In het dagelijkse leven heeft hij moeite om zich in te houden om niet overal de draak mee te steken. De humor ligt op straat alleen ziet Jasper hem wat eerder dan mensen die wel normaal zijn.

Jasper brengt bij ons zijn nieuwste buut: “Mens erger je niet”.
Als deelnemer aan het Nederlands kampioenschap “Mens erger je niet!” beleefd dit typetjes een doldwaas en absurd avontuur. Hij vertelt over de spelletjes die ze vroeger thuis altijd deden, over de weg naar het toernooi toe en de uiteindelijke eindstrijd. Een zeer origineel verhaal met geweldige herkenbare humor!
“Bij mijn vrouw en mij duurde spelletjes altijd zo’n 60 minuten….. 59 minuten voor de ruzie en 1 minuut om het weer goed te maken.”


Erik Mulder
Sinds 2006 staat Erik in de ton zijn best te doen om de mensen een leuke avond te bezorgen. De eerste jaren alleen lokaal, maar vanaf 2009 ook in “het circuit”. Ook bij “De Vergulde Lampekap” is hij al een graag geziene gast.
Hij vindt het geweldig leuk om mensen efkes te laten lachen en al hun sores van alledag te laten vergeten. Maar de voorpret in de aanloop naar het carnavalsseizoen is zeker zo leuk – het verzinnen van een typetje en de bijbehorende grappen!
Ook de gezelligheid met de tonpraters onderling in de kleedruimtes achter de schermen is uniek ! Er wordt wat afgelachen ! Hier geen haat en nijd – maar lol en gezelligheid.
Als dan de buut ook nog lekker gaat, en het publiek flink heeft gelachen, dan is een optreden voor hem pas echt geslaagd!

Op onze tonpratersavond zal hij optreden met de buut “Opa van Epscheuten”.
Opa v Epscheuten – De grootste vlegel van het bejaardehuis
Samen met zijn Maat Hugo trekt Opa van Epscheuten de hele dag door het bejaardehuis op zoek naar slachtoffers, niemand is veilig voor de 2 vlegels.
Er is nu ook een scootmobielclub opgericht voor de geautomatiseerde bejaarden. Scootmobielclub de Anti-lopen”


Boy Jansen
Boy is de winnaar van “De Vergulde Lampekap 2019” met zijn buut “Truus van Boven“. Ook bekend zijn zijn acts als “Beatrix“, “de rijdende rechter” of “Herman den Blijker“.
 
Inderdaad allemaal ‘bekende’ namen, namen welke Boy als karikatuur graag nieuwe leven in blaast. En dat doet hij niet onverdienstelijk. Sinds het begin dat Boy mee doet aan het Brabants kampioenschap tonpraten staat hij in de top 3. Door de vlieguren die hij de afgelopen jaren gemaakt heeft durft hij u bijna lachgarantie te geven. Dit door zijn grappige vondsten, ijzersterke typetjes en vlijmscherpe improvisatie weet hij vele zalen voor zich te winnen. Pas echt plezier heeft hij als hij ziet en merkt dat u dat ook heeft.
 
Boy is altijd weer vereerd door iedere boeking die hij krijgt. “Het blijft bijzonder dat mensen jou willen op hun avond”. Vandaar dan ook dat deze chaoot met flaporen iedere keer weer vol trots door het zuiden van het land scheurt om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van zijn optredens.
Zijn levensmotto is: “Geniet van het leven, met een lach en een traan.
Geniet van het leven want echt… het duurt maar even.


Met welke buut hij zijn titel komt verdedigen is nog een verrassing.


De presentatie van de avond is voor de 12de keer in handen van Jan Strik.
Jan staat al meer dan 40 jaar in de ton met een enorme staat van dienst:
Heeft 2 maal de zilveren winnaar Zilveren Narrekap gewonnen, is 2 maal Brabants kampioen met 3 maal de publieksprijs en is 3 maal winnaar van “de Vergulde Lampekap”.
In 2011 onderscheiden door de Federatie van Europese Narren  gedecoreerd met de Nar van Goud.
Hij is een tonproater van het type “lach of ik schiet,
niet van die fijne woordspelingen, maar gewoon recht voor zijn raap”.

De muzikale omlijsting zal zoals ieder jaar worden verzorgd door “De Heidefelder Musikanten“.  

Een prachtig programma welke u absoluut niet wilt missen!

De entree bedraagt € 12,50 incl. (verplichte) bewaakte garderobe.
U kunt deze avond gratis gebruik maken van de parkeergarage onder het VTA. De verkoop van de kaarten start op vrijdag 29 november vanaf 8:00 uur in VTA Blixems, Ouverture 2 te Eindhoven.
Daarnaast kunt u vanaf die datum ook de kaarten bestellen via onze website www.deverguldelampekap.nl